latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Предраг Госта - члан организације која додјељује Греми

Познати српски диригент и чембалиста Предраг Госта постао је ове недјеље пуноправни члан америчке Националне академије наука и умјетности снимања, која додјељује Греми награде.

Ова организација окупља значајне музичаре, продуценте и сниматеље, односно оне који својим дјеловањем у дискографској индустрији постижу највише резултата, а најпознатија је по додјели својих Греми награда.

Госта већ 17 година живи и ради у САД, а у посљедње вријеме поново је све активнији и код нас, саопштила је Нова београдска опера чији је он умјетнички директор.

Један је од наших најзначајнијих диригената млађе генерације. У САД води оркестар на историјским инструментима "Њу тринити барок", а код нас се тренутно највише појављује у јавности као диригент Новог симфонијског оркестра “Макрис“ и као умјетнички директор Нове београдске опере, као и Фестивала ране музике.

На својих десетак издатих компакт дискова представља се с репертоаром од музике ренесансе до музике 21. вијека. Његов посљедњи CD изашао је прошлог мјесеца.

Дебитовао је са славним Лондонским симфонијским оркестром, и био је први диригент с простора бивше Југославије који је дириговао овим славним ансамблом.

Као члан престижне Академије, Госта ће такође учествовати у избору умјетника за Греми награде, наводи се у саопштењу Нове београдске опере.