latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Коришћње енергије вјетра у значајном успону

У свијету је примјетно веће коришћење извора обновљиве енергије, а такав тренд и нови капацитети могу се очекивати у наредним годинама и код нас, изјавио је данас Љубиша Петковић из компаније Сименс.
Ветрењаче - Фото: илустрација
ВетрењачеФото: илустрација

Према његовим ријечима, у овом региону је коришћње енергије ветра у значајном успону.

Велики напредак се, како је рекао, види у Хрватској која има преко 340 мегавати инсталираног капацитета енергије вјетра у односу на 2012. годину, када је имала дупло мање. "У Србији су пројекти изградње вјетропаркова у изради, па можемо видјети велике амбиције које указују на то да потреба за оваквом врстом производње струје постоји, и да се могу очекивати нови капацитети у наредним годинама", оцијенио је он на конференцији за новинаре у Београду.

Регионалне капацитете би требало гледати у јединству с ЕУ, гдје је од 2000. године до данас 29,4 одсто укупних новоизграђених капацитета базирано на енергији вјетра, рекао је Петковић. "Ово јасно говори да овај извор струје капацитета од 128,8 гигавати чини значајних 14,1 одсто укупних производних капацитета струје у ЕУ", навео је он.

Петковић је рекао да је добар примјер у Србији Сименсова фабрика вјетрогенератора у Суботици, која доприноси укупном порасту броја вјетрењача у Европи и свијету, и додао да је генератор сваке четврте вјетрењаче у Европи у Суботици.