latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

Барел појефтинио у вријеме јеменске кризе

Цијена барела нафте данас је опала, послије краткотрајног периода раста у вријеме када инвеститори процјењују могућност прекида испорука овог енергента с Блиског истока због кризе у Јемену, наводе аналитичари.

Барел нафте за испоруке у мају појефтинио је на берзи у Њујорку за 1,02 долара и сада кошта 50,41 долара, док је нафта типа "брент" у Лондону појефтинила 95 центи, на 58,24 долара за барел, преноси АФП.

Цијене нафте су у претходна два дана значајно порасле након што је Саудијска Арабија покренула ваздушне ударе против побуњених Хута у Јемену. Власти у Ријаду овом акцијом пружају подршку јеменском предсједнику Андерабуу Мансуру Хадију.

Јемен је све више подијељен између сјевера, који је под контролом Хута, које подржава Иран, и југа, којим доминирају Хадијеве присталице.

"Дешавања у Јемену довела су до раста цијена нафте због страховања да ће доћи до прекида у испоруци", наводи истраживачка компанија "Капитал маркетс".

Други аналитичари наводе да је утицај кризе у Јемену на тржиште нафте ограничен због обилних залиха овог енергента у свијету.