latinica  ћирилица
27/03/2015 |  10:24 | Аутор: СРНА

Распудић: СНСД и СББ кључни за стабилност у земљи

Демократски фронт Жељка Комшића постао је највећа сметња формирању власти у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ, а без укључивања СНСД-а и СББ-а у Савјет министара нереално је очекивати стабилност у земљи, сматра професор Филозофског факултета у Загребу Нино Распудић.

"На крају ће СНСД морати да буде укључен у власт. Ситуација у БиХ је врло специфична након што су њемачко-британском иницијативом поново отворене могућности стицања статуса кандидата за приступање ЕУ", рекао је Распудић за "Прес Република Српска".

Према његовим ријечима, у БиХ је потребна што шира и стабилнија коалиција, а не да се иде с "финтом" прављења договора на туђу штету, што је типично за сарајевску политику.

"Узећемо СДС, избацити СНСД, па на основу тога правити власт. Видимо да тако не иде", оцјењује Распудић.

Распудић је рекао да је проблем ДФ-а и "псеудограђанског миљеа", који је у суштини маска за национализам већинског народа, у томе што уопште не признају друге политичке ентитете.

"То се раније могло видјети и по потпуној неодговорности Комшића у ономе што је радио у два мандата, осам година узурпирајући мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ", рекао је Распудић.

Он сматра да би за формирање власти у ФБиХ много логичнија била коалиција СДА, СББ и ХДЗ БиХ, али да је очигледно да постоје неке приватне несугласице на бошњачкој политичкој сцени, прије свега између Бакира Изетбеговића и Фахрудина Радончића.

"У немогућности постизања њиховог договора сада се `разиграва` с ДФ-ом на овакав начин", рекао је Распудић.