latinica  ћирилица
27/03/2015 |  11:11 | Аутор: Б92

Дин Смит оставио Џордану и саиграчима по 200 долара

Легендарни кошаркашки тренер Дин Смит, који је преминуо у фебруару, оставио је у свом тестаменту свим својим бившим играчима, међу којима је и Мајкл Џордан, по 200 долара.
Мајкл Џордан и Дин Смит - Фото: REUTERS
Мајкл Џордан и Дин СмитФото: REUTERS

Смит је преминуо у 83. години, а своје највеће успјехе остварио на клупи Универзитета Сјеверне Каролине, на којем је тренирао Џордана, пошто је Тар Хилсе водио чак 36 година – од 1961. до 1997. године.

У свом тестаменту, Смит је оставио свим својим бившим играчима новац само из једног разлога, а то је да би отишли на вечеру.

Писмо једном играчу – Дантеу Калабрији појавио се на Твитеру, а у њему пише:

"Уживај у вечери, жели ти тренер Дин Смит".

Наравно, чек је послат уз писмо.

Око 180 Смитових играча је добило то писмо, што значи да је за оне с којима је проводио сате и сате на терену издвојио 36.000 долара, преносе амерички медији. То је потврдило његову репутацију да је био тренер којег су сви вољели, којег је Џордан чак сматрао другим оцем.

"Уз моје родитеље, нико није имао већи утицај на мене од тренера Смита. Он је за мене био више од тренера, мој ментор, мој учитељ, мој други отац. Тренер је увијек био за мене кад год ми је био потребан и волио сам га због тога. Кроз лекције о кошарци, научио ме је много о животу", рекао је Џордан.

Под Смитовим вођством, тим из Сјеверне Каролине је освојио двије националне титуле, 1982. и 1993. године, а три пута је стигао до "фајнал фора" Ен-Си-Еј-Еја. Смит је током каријере имао скор од 879 побједа и 254 пораза и повукао се као тренер с највише побједа у историји колеџ кошарке.