latinica  ћирилица
27/03/2015 |  11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички гас је шарена лажа, Гаспром закон

Директор фирме "Гас-рес" из Бања Луке Слободан Пухалац каже да је Јужни ток за Републику Српску био пројекат од стратешког значаја, а Гаспром идеалан партнер.

Он је додао да је заустављање пројекта Јужни ток неразуман потез за који не види основу зашто је то урађено, оцијенивши да ће се наћи неко реално рјешење да се тај пројекат реализује.

Пухалац је додао да ЛНГ терминал на острву Крку у Хрватској о коме се у посљедње време често говори у јавности, представља само "шарену лажу" и одуговлачење да се донесе нека друга важна стратешка одлука.

Директор за стратешки развој хрватске компаније "Плинакро" Владимир Ђуровић навео је да Јужни ток за Хрватску није био пројекат од стратешког значаја, јер је био планиран само један крај тог гасовода до Хрватске.

Он је нагласио да ЛНГ терминал на Крку сада поприма нову димензију и да се отишло најдаље у припремама тог пројекта.

Одговорајући на питање да ли ће и колико бити скупљи гас из тог терминала у односу на руски гас, Ђуровић је рекао да анализе показују да је такав гас скуп, али да је најскупљи онај гас кога уопште нема.

За сигурно снабдјевање енергентима није увијек приоритет цијена, рекао је Ђуровић, који је навео да је већ изабрана консултантска кућа да припрема тај пројекат и да ће се, ако буде интересовања, градити гасовод кроз околне земље до тог терминала у Хрватској, јер како је рекао, финансирање неће бити проблем.