latinica  ћирилица
27/03/2015 |  12:00 | Аутор: СРНА

Инспекторат: Одлучно против злоупотреба интелектуалног власништва

Инспекторат Републике Српске одлучан је да се максимално ангажује на сузбијању злоупотреба права интелектуалног власништва у Српској, изјавила је главни тржишни инспектор Републичког инспектората Борка Суртов.

Она је на скупу за тржишне инспекторе Српске и Федерације БиХ истакла да је ријеч о глобалном проблему, те да ће борба на сузбијању злоупотреба права интелектуалног власништва бити континуиран и дуготрајан процес.

"Заштићено интелектуално власништво постаје предмет легалне трговине, доприноси сузбијању сиве економије и нелојалне конкуренције, те превенцији неовлашћеног коришћења", нагласила је Суртова јуче на Влашићу.

Према њеним ријечима, за ефикасно сузбијање злоупотреба права интелектуалног власништва потребно је радити на стварању јаких контролних механизама, што подразумијева континуирану едукацију инспектора.

"С обзиром на то да је ријеч о специфичним врстама контроле и технологијама које се свакодневно развијају и напредују, стицање нових знања и вјештина је предуслов за успјешан рад", рекла је Суртова.

Шеф кабинета директора Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је да ће Управа интензивирати инспекцијски надзор када је ријеч о заштити интелектуалне својине на рачунарским програмима, ради осигурања здравије пословне атмосфере за пословање и сузбијања нелојалне конкуренције и сиве економије.

Мирна Милановић-Лалић, спољни савјетник Пословног софтверског савеза у БиХ, који је организовао овај скуп, рекла је да Савез од самих почетака наглашава значај заштите права интелектуалног власништва, између осталог, као једног од предуслова за улазак у европске интеграције.

"Ови напори ће довести до иновација на пољу информационих технологија, стварања нових радних мјеста и економског развоја ове земље, креирањем бољег пословног амбијента који ће привући стране инвестиције", истакла је Лалићева.