latinica  ћирилица
27/03/2015 |  12:37 | Аутор: Index.hr

Економист: У Хрватској се политика превише мијеша у посао

Мислим да је опоравак од кризе у овом дијелу Европе доста слаб.

Читава централна Европа је погођена кризом али опоравак на Балтику је био јачи него на Балкану. Велики фактор опоравка је близина Њемачке, а земље попут Чешке и Пољске имају пуно користи од те земље", рекао је главни аналитичар угледног британског часописа Економист Ричард Гривсон, у интервјуу за телевизију Н1, поводом одржавања трећег економског самита југоисточне Европе у Сплиту.

Јохан Пет, уредник европског издања Економиста сматра како је за овај дио регије ЕУ кључан фактор, као и повећање извоза, али и потенцијал туризма.

"Регулативу треба смањити и уредити, пословање се треба олакшати. Такмичите се не само с ЕУ, него и с Азијом. Проблем је и у еврозони па треба тражити нова тржишта", додао је Пет те истакао како у овом дијелу Европе политика има превише простора у бизнису.

"Политика се превише мијеша у посао. Људи виде да је то изражено. Приватизација се мора побољшати. Коријен сигурног раста је да се политика одвоји од бизниса", нагласио је Пет.

Нагласили су и како су карткорочни ризици за Европску унију Грчка и Украјина. Такође и продуктивност у којој Европа заостаје за САД. "Ако се упоредимо са САД, раст чине инвестиције, раст, продуктивност – Европа ту заостаје", нагласио је Гривсон.

"Требају се охрабривати инвестиције и треба се бавити иновацијама", додао је Пет.

Осврнули су се и на велики потенцијал туризма у Хрватској, али упозорили су како морамо радити на конкурентности.