latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:02 | Аутор: Агенције

Појачан надзор странаца

Служба за послове са странцима БиХ покренула је систем прикупљања биометријских података који би требало да осигура надзор над страним држављанима.

Из Граничне полиције БиХ потврђено је такође да се спроводе појачане мјере надзора чији је циљ припрема за очекивани улазак Хрватске у шенгенску зону, преносе агенције.

Нови систем којим располаже Служба за послове са странцима БиХ омогућиће прикупљање, анализу и обраду биометријских података, прије свега отисака прстију, а успостављен је уз помоћ америчке владе која је до сада за то издвојила више од 800 хиљада долара.

"Циљ пројекта је јачање превенције илегалних миграција, контрола уласка у БиХ, ефикасна борба против тероризма и криминалних активности укључујући борбу против трговине људима, трговине наркотицима и организованог криминала", навели су из Службе за послове са странцима.

Подаци о странцима који улазе или бораве у БиХ и које прикупи ова служба биће на располагању и свим другим безбједносним агенцијама.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић истовремено је потврдио да се у идућем раздобљу планирају оштрије мјере надзора над државном границом, а посебно оној према Хрватској.

О томе представници граничних полиција двије државе спроводе сталне билатералне консултације у склопу припрема Хрватске за пуно спровођење правила зоне слободног кретања унутар граница Европске уније.

"То свакако значи појачане контроле на граници", рекао је Галић. Истакао је да се то односи прије свега на особе које су због различитих прекршаја регистроване у посебном шенгенском систему па имају забрану уласка на територију ЕУ.

Галић је потврдио да је повећан број упита различитих полицијских агенција с подручја држава-чланица ЕУ о особама из БиХ. Размјена тих података тече без препрека уз посредовање Интерпола, појаснио је.

Коментаришући најаве тијела ЕУ о увођењу оштријег надзора преласка границе како би се супротставило растућој опасности од тероризма.

Галић је рекао да конкретне мјере још нису усаглашене, али већ сада се настоји прикупити довољан број информација о "безбједносно занимљивим особама" и њиховом евентуалном путовању у треће земље.

БиХ је безбједносним службама постала занимљива као транзитна земља за одлазак на ратишта попут оног у Сирији пошто је опажено да су неке особе које су се одлучиле придружити терористичкој организацији Исламска држава тамо путовале редовним авио-линијама које из Сарајева воде према Истанбулу.