latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

"Трудбеник": Договор о наставку производње

Директор Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" из Добоја Лука Милош потврдио је данас да је постигнут договор са штрајкачким одбором око наставка производње у овом предузећу.
Трудбеник Добој - Фото: Screenshot
Трудбеник ДобојФото: Screenshot

Милош је на данашњој конференцији за новинаре рекао да су предузете одговарајуће мјере за "гашење пожара" у "Трудбенику" ради постизања договора, чији ефекти ће се контролисати у наредном периоду и који ће се морати финансирати из текуће производње.

Он је истакао да су наредне активности усмјерене на три ствари - да се фирма управљачки и стручно оспособи, нађе довољно посла како би се радницима обезбиједила нужна средства за минималну егзистенцију, те вратити углед предузећу који је стваран претходних 60 година.

Милош је рекао да у сваком моменту има посла за 30 до 40 радника, те да се ради на испуњењу обавеза из уговорених налога према клијентима из Словеније и Хрватске и уговорању нових послова.

- Захваљујући подршци Владе Републике Српске, омогућен је репрограм 5.600.000 КМ неуплаћених обавеза за доприносе радницима. Обезбијеђен је грејс-период од годину дана, а обавезе ће бити сервисиране на 60 мјесеци, изјавио је Милош.

Он је истакао да је, захваљујући социјалном програму Владе, омогућено да се девет радника пензионише у прошлој години, шест ове, најавивши и пензионисање додатних десетак радника који су за то стекли услове.

Према његовим ријечима, воде се преговори око исплате обавеза повјериоцима по чијим захтјевима су поједине машине евидентиране, али не и запечаћене.

Члан Управног одбора "Трудбеника" Зоран Филиповић рекао је да су обавезе по захтјеву штрајкачког одбора исплаћене продајом старих машина и отпадног жељеза.

Он је истакао да је током прошлогодишњих поплава предузећу причињена штета у износу од око 6.500.000 КМ. "За оправку машинског парка `Трудбеник` нема средстава и у тај проблем се мора укључити како град Добој тако и Влада Републике Српске путем Фонда солидарности", рекао је Филиповић.

Предсједник већинског синдиката "Трудбеника" Предраг Јоргић потврдио је раније захтјеве да Управа у наредном периоду мора да пронађе рјешење у вези са увезивањем радног стажа, питањем здравственог осигурања, редовним исплатама превоза, набавком ХТЗ одјеће и обезбјеђивањем посла за све раднике.

- У супротном, по истеку 60 дана, поново ступамо у штрајк са захтјевом за исплату свих потраживања, рекао је Јоргић.

Из Окружног привредног суда Добој Срни је речено да се Фабрика компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" тренутно појављује као тужени или извршеник у четири предмета.

На приједлог тражиоца извршења "МБА КОМ" из Добоја у износу од 7.429 КМ, поступајући по закључку суда, судски извршилац извршио је дјелимични попис, запљену и процјену покретних ствари 20. марта.

Према тужби тужиоца "Алфа секјурити" Бањалука потраживања су у вриједности од 2.772 КМ, а 14. марта тужба је отпремљена туженом на одговор.

На приједлог "Градске топлане" из Добоја извршење на непокретностима у вриједности 412.237 КМ 12. марта одржано је рочиште по приговору извршеника на Рјешење о извршењу, на којем је прихваћен приједлог извршеника да се вриједност непокретности утврди вјештачењем.

Према приједлогу тражиоца, извршења "Кинг" из Добоја потраживања су у вриједности 7.539 КМ. Поступајући по закључку суда, судски извршилац 20. марта извршио је попис, запљену и процјену покретних ствари.