latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:10 | Аутор: СРНА

Завршена прва фаза изградње савског насипа на Рачи

Прва фаза изградње савског насипа на Рачи завршена је подизањем парапетног зида у дужини од 450 метара, чиме је ријешен највећи проблем на овој локацији.

Директор Јавне установе "Воде Српске" Драган Анђелић рекао је да су грађани овог дијела Семберије, изградњом парапетног зида, у великој мјери заштићени од Саве и високих вода.

"Уколико би дошло до неких нових великих вода, какве су биле прошле године, сада их можемо бранити са великим успјехом", рекао је новинарима Анђелић током посјете дијелу насипа, гдје се изводе радови.

Он каже да је у току проширење насипа, који ће, уколико временске прилике буду дозволиле, у потуности бити завршен до јула.

Анђелић је рекао да ће посао на овој локацији бити настављен надвишењем комплетног насипа, скидањем асфалта и подизањем пута за око један метар.

Помоћни директора "Вода Српске" Рада Баричанин рекла је да је пројекат изградње савског насипа у Рачи вриједан 2.350.000 КМ, те да се финансира из кредита Европске инвестиционе банке.

"У јулу је планиран завршетак овог посла", рекла је Баричанинова и подсјетила да је у Семберији до сада завршен савски насип на локалитету Височ.

Она је додала да је на савском насипу на локалитету Рача завршено око 45 одсто послова, на локалитету Тополовац у Црњелову око 75 одсто, а на главном ободном каналу Гок и регулацији канала Јањица око 70 одсто послова.

"Уколико временски услови буду дозвољавали, сви послови ће бити веома брзо завршени, најкасније до јула", рекла је Баричанинова.

Она је подсјетила да је Јавна установа "Воде Српске" на подручју Републике Српске до сада закључила 23 уговора за 39 пројеката, који се финансирају из кредита хитних мјера заштите од поплава.

На подручју града Бијељина закључено је пет уговора, укупне вриједности око 6.500.000 КМ.