latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:19 | Аутор: СРНА

Помоћи обнову храмова настрадалих у поплавама

Протојереј-ставрофор Јово Лакић позвао је данас у Шамцу све вјернике и људе добре воље да помогну обнављање православних храмова настрадалих у мајским поплавама 2014. године на овом подручју.

Лакић је додао да је црква Светог великомученика Димитрија у Шамцу оспособљена за Богослужења захваљујући помоћи добрих људи из шамачке и околних парохија, али да има много тога што је потребно да се још уради.

Он каже да је у поплавама настрадало и оштећено 26 икона академског сликара Романа Петровића и да се штета процјењује на 300.000 КМ и богослужбених књига на 80.000 КМ.

"Настрадале су богослужбене књиге, Јеванђеље које је из Русије донесено, комплетна библиотека цркве, 26 икона академског сликара Петровића спремљених за епархијски музеј као и црквени инвентар...", каже Лакић.

Он каже да су у цркви у Шамцу постављене нове иконе и фреске и подсјетио да су у поплавама страдали и храмови у Тишини, Писарима, тек обновљена црква у Доњој Дубици и црква на православном гробљу у Шамцу, гдје је штета огромна.

Лакић напомиње да ће грађевински радови на цркви на гробљу почети када буде прикупљено довољно средстава, јер је она тотално настрадала, и захвалио свима који су на било који начин до сада помогли.