latinica  ћирилица
27/03/2015 |  13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Сеул: Пјонгјанг да ослободи шпијуне

Јужна Кореја затражила је од Пјонгјанга да ослободи њене држављане који су приведени у Сјеверној Кореји због оптужби да су шпијуни.

Новинска агенција Сјеверне Кореје КЦНА објавила је синоћ фотографије двојице мушкарца јужнокорејске националности, идентификованих као Ким Кук Ђи и Чо Чун Ђил. Они су оптужени да раде као шпијуни за сеулску Националну обавјештајну службу из града на граници с Кином, Дандонг.

"Они учествују у анти-сјевернокорејској кампањи коју предводе империјалисти САД и група издајица који покушавају да изолују и блокирају нашу земљу из међународне арене'', навела је агенција, не наводећи како и гдје су мушкарци ухапшени.

Министарство за уједињење Јужне Кореје потврдило је да су приведени њихови држављани, не наводећи детаље.

Званичник мистарства саопштио је да је њихово задржавање "за жаљење'', захтијевајући њихов неодложан повратак у Јужну Кореју.

"Све ово је неосновано'', изјавио је званичник из Националне обавјештајне службе Јужне Кореје за Ројтерс.

Портпаролка министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг изјавила је да је упозната с хапшењем, али да нема додатних информација.

Сјеверна Кореја је задржала јужнокорејског мисионара Ким Јонга октобра 2013. због оптужби за шпијунажу упркос молби Сеула да га ослободе. Он је осуђен на доживотну казну затвора.

У фебруару је јужнокорејски мисионар из Канаде нестао током хуманитарне мисије у Сјеверној Кореји, а његова црква је раније овог мјесеца изјавила да је ухапшен.

Канадски хришћански пар који је сарађивао са избјеглицама из Сјеверне Кореје и водио кафић у Дандонгу оптужен је прошле године за шпијунажу под вођством кинеске владе.

Корејски мисионар из Америке Кенет Бе ослобођен је прошле године након што га је сјевернокорејска влада оптужила да покушава да "подрије државу".