latinica  ћирилица
27/03/2015 |  14:06 | Аутор: Б92

Билд: Варуфакис иде, Грчка каже не

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис не планира да поднесе оставку, наводе извори из грчке владе демантујући тако писање њемачког Билда.

"То није тачно, то је далеко од реалности", изјавио је један од грчких званичника Ројтерсу.

Њемачки Билд у свом онлајн издању цитира извор из грчке владе како је само питање времена када ће Варуфакис поднијети оставку, додајући да је та одлука већ донијета, након његова само два мјесеца на тој функцији.

Под насловом "Хоће ли грчки министар спасити себе", алудирајући на мјере штедње које грчка влада треба да донесе, Билд тврди да има информације о могућој оставци Јаниса Варуфакиса.

"Оставка министра финансија је чињеница. То ће свакако олакшати и односе са Европском унијом, а нарочито Њемачком", рекао је неименовани извор за Билд.

Варуфакис је на мјесто министра финансија постављен у јануару. Водио је преговоре о отплати грчког дуга са Европском унијом и осталим финансијским лидерима.

Односи са Њемачком, која је кључни зајмодавац у ЕУ, заоштрени су у посљедњих неколико недјеља. Изгледа да је и однос између Варуфакиса и његовог њемачког колеге Волфганга Шојблеа знатно погоршан.

Билд тврди да се на Варуфакиса у Атини већ гледа "као на зло", истичући да су њемачки бијес због његовог средњег прста и његово арогантно понашање у Бриселу пореметили и однос са премијером Алексисом Ципрасом.

Десничарски таблоид већ дуго покушава да дискредитује грчког министра финансија, називајући га "министром лажовом" јер је негирао да је показао средњи прст док је говорио о Њемачкој. Варуфакис тврди да је видео монтиран, што је касније и признао водитељ сатиричне емисије на њемачкој телевизији.

Билд се такође снажно противи грчкој љевичарској влади. У фебруару је повео кампању да се обустави даља финансијска подршка за економски опстанак Грчке.