latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина- Опречни ставови о оснивању Специјалног суда

Косовски премијер Иса Мустафа указао је данас у Скупштини Косова на обавезу спровођења одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине.

Мустафа је обратио парламенту поводом захтјева посланичког клуба Самоопредјељење, који се противи формирању тог суда. Он је објаснио обавезе Косова за оснивање Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници тзв.ОВК, послије међународне истраге која је резултирала неким сумњама.

- Немамо информација о броју оних који ће бити оптужени нити о њиховим именима - рекао је он, и додао да је закон о оснивању Специјалног суда усвојен двотрећинском већином гласова и да ће се као такав спроводити.

Мустафа је додао да су законску инфраструктуру осмислили страни и домаћи експерти, те да влада вјерује да ће процес у  суду бити независан и да "евентуално суђење неком појединцу неће значити и суђење ослободилачком рату ОВК".

Навео је да "вјерује у чистоћу ОВК, а то што су појединци можда током рата починили ратне злочине не значи да је ОВК чинила злочине". Додао је да суд треба и да верификује да ли је истина оно што је писао Дик Марти у свом извјештају, као и да Влада није инфомисана о броју случајева или особа које су под истрагом.

Он је рекао да приједлог Самоопредјељења да се та одлука не прихвати у супротности са одлуком Скупштина Косова и да влада сматра да тај приједлог не треба подржати.

Посланик Самоопредељења Глаук Коњуфца рекао је да је захтјев међународне заједнице за оснивање Специјалног суда апсурдан и неправедан, те да се њиме угрожава независност судске власти Косова и непристрасност, јер се за основу узима извјештај Дика Мартија о трговини људским органима.

Министар за спољне послове Косова Хашим Тачи је рекао да "тај суд неће судити косовској прошлости, нити рату за слободу, већ да због будућности Косова сви у Скупштини треба да сарађују у његовом оснивању".

- Наша будућност би могла да буде под сјенком уколико не одрадимо овај задатак који нам је задала међународна заједница - нагласио је он.

Осим Самоопредељења и Алијанса за Будућност Косова и Иницијатива за Косово су се изјаснили против оснивања Специјалног суда, а и најмање два посланика ДПК најавили су да неће подржати ту одлуку.