latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Француски пилоти најављују тужбу - Луфтханза: Два пилота у кокпиту

Француски синдикат пилота саопштио је да ће поднијети тужбу због цурења информација о истрази несреће њемачког авиона, који се срушио на француским Алпима.
Француска-претрага терена послије пада авиона - Фото: AP
Француска-претрага терена послије пада авионаФото: AP

Пилоти широм Европе љути су јер су информације о посљедњим тренуцима лета објелодањене у медијима прије него што су обавијештени тужилаштво и остали. Пилоти страхују да би околности несреће, која се догодила 24. марта, могле да умање повјерење јавности.

Након што су медији објавили појединости о несрећи, тужилац је саопштио да подаци са "црне кутије" указују да је копилот "ербаса А320" намјерно усмјерио авион према планини. Погинуло је свих 150 путника и чланова посаде.

Гијом Шмид из француског синдиката СНПЛ рекао је агенцији АП да се тужба односи на кршење француског закона о чувању информација о истрази као тајних док траје истрага. У тужби се не наводи одређено име, што је метод у француском правосуђу, чиме се оставља истражитељима да одреде ко је кривац.

"Разумијемо да постоји одређени притисак, жеља да се сазна информација", рекао је Шмид, додајући да прерано пуштање информација може да заведе јавност, умјесто да је тачно обавијести.

Он је додао да француска истражна агенција за авионски саобраћај /БЕА/ никад неће моћи да задовољи захтјев за непосредним информисањем. "Она је осмишљена да се томе опире и да се фокусира на прикупљање необоривих чињеница", рекао је он.

Европска кокпит асоцијација такође је изразила забринутост због цурења информација и затражила додатну истрагу прије доношења коначних закључака.

"Идеја да је ово намјерно изазвана несрећа је шокантна. Ово је веома тежак дан за нас, провјерене професионалце, који су цијелу каријеру посветили безбједности ваздушног саобраћаја", наводи се у саопштењу.

Европска кокпит асоцијација окупља скоро 40.000 пилота.

"ЛУФТХАНЗА" УВЕЛА ПРАВИЛО О ДВИЈЕ ОСОБЕ У КОКПИТУ

Компанија "Луфтханза", власник авиопревозника "Џерманвингс", усвојила је правло о присуству два члана посаде у пилотској кабини у сваком трентуку током лета.

Још неколико авиопревозника обећало је у посљедња 24 часа да ће усвојити ову мјеру, послије извјештаја о паду авиона "Џерманвингса".

Ово правило од раније важи за авионске компаније у САД.

У саопштењу "Луфтханзе" наводи се да ће нова процедура ступити на снагу што је прије могуће, уз консултовање са националном службом за авионски саобраћај.