latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска за удес авиона 2010. оптужује руске контролоре

Војно тужилаштво Пољске саопштило је да оптужује двојицу руских контролора летења због њиховог доприноса удесу авиона из 2010. године у Русији када су погинули предсједник Пољске Лех Качињски и 95 других државних званичника и појединаца.

Регионални тужилац пуковник Иренеуш Селаг рекао је да су војни истражни органи затражили од руске стране да им омогући испитивање двојице контролора који су комуницирали с предсједничким авионом који је покушавао да при слабој видљивости слети на аеродром у Смоленску а срушио се у његовој близини.

Селаг је рекао да пољски тужиоци оптужују једног контролора да је директно одговоран за удес, а да други сноси одговорност индиректно, пренио је АП.

"Један од њих двојице је створио ситуацију моменталне опасности у ваздуху. Други је оптужен за ненамјерно дјеловање које је довело до катастрофе", пренео је Тас с, додајући да је тужилаштво Пољске 24. марта издало наредбу да се подигне кривична оптужница против двојице руских држављана који су били дио групе контролора летења.

Данашње саопштење дошло је у тренутку када су пољско - руски односи напети због сукоба у сусједној Украјини између кијевских власти и антивладиних снага, наводи АП.

Русија: Контрола лета није нарушила ниједну процедуру

Руски истражни органи нису установили никакво кршење правила контроле лета када се 2010. године код руског града Смоленска срушио авион у којем су погинули предсједник Пољске Лех Качињски, његова супруга и још 94 путника, саопштио је руски Истражни одбор.

"Истражни одбор наставља свој рад у том случају који је започет послије катастрофе", рекао је Владимир Маркин. "Подаци које имамо нису показали да је контрола лета нарушила ниједно правило", а контролори су реаговали благовремено, додао је он, а пренео Тас с.

"Они су радили строго поштујући процедуру као и међународна правила", рекао је Маркин, коментаришући саопштење војног тужилаштва Пољске у којем се оптужују двојица руских контролора летења да су допринијели удесу авиона 2010. године.