latinica  ћирилица
27/03/2015 |  16:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини: Поменула сам двије стране, није на ЕУ да их дефинише

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да је у "колоквијалном разговору" јуче са студентима у Приштини поменула двије стране и да је истакла да пет држава ЕУ није признало независност Косова.
Могерини - Вучић у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Могерини - Вучић у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Могерини је на питање новинара на заједничкој конференцији за медије са премијером Александром Вучићем, у вези с њеном изјавом о томе да Србија и Косово разговарају као двије суверене државе, рекла да је имала искрену "колоквијалну размјену" са тамошњим студентима, да је поменула двије стране у преговорима али да није на ЕУ да дефинише стране.

Навела је, међутим, да је истовремено експилицитно рекла, а што су медији углавном пречули, да постоји пет држава чланица ЕУ које нису признале независност Косова, што је, додала је, одговор на постављено питање.

Она је рекла и да је данас о томе разговарала са саговорницима али да је ово прилика да још једном то понови. Могерини је навела да је приоритет отварање поглавља и навела да то зависи од заједничког рада.

Премијер Вучић је рекао да Србија веома цијени и поштује искрен и отворен став Могерини, да се са њом разговара о свему на искрен начин и да нема никакве скривене агенде за Србију, али је поновио да за Србију и њено руководство Косово није независна држава.

Дачић - Могерини: Ускоро отварање нових поглавља

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини констатовали су да је постигнут напредак Србије у европским интеграцијама и нагласили да очекују да ће убрзо бити отворена прва преговарачка поглавља.

Они су на данашњем састанку оцијенили да Србија има афирмативну улогу у региону, посебно на билатералном плану, саопштено је из Министарства спољних послова /МСП/ Србије.

Током састанка Дачић и Могеринијева разговарали су о дијалогу Београда и Приштине, српском предсједавању ОЕБС-ом и о актуелној ситуацији у Украјини.