latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини у Београду: ЕУ спремна за отварање поглавља ове године (ВИДЕО)

Висока представница ЕУ Федерика Могерини поручила је у Београду да је Унија спремна да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године, а српски званичници да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије, као и да Србији нико не гледа кроз прсте - ни домаћа јавност ни Унија.
Федерика Могерини у Београду (Фото: Раде Прелић) - Фото: ТАНЈУГ
Федерика Могерини у Београду (Фото: Раде Прелић)Фото: ТАНЈУГ

Могерини, која је у Београду боравила први пут од ступања на дужност, састала се са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, предсједницом Народне скупштине Мајом Гојковић и са министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Николић је рекао да Србија посвећено и континуирано ради на остваривању пуноправног чланства у ЕУ и да је, преговорима са Приштином и потписивањем Бриселског споразума, као и применом постигнутих договора доказала да је њен апсолутни спољнополитички приоритет улазак у ЕУ. Он је истакао да је један од највећих разлога за оптимизам грађана по питању евроинтеграција је очекивање бољег живота те да је то сегмент у који треба уложити максималне напоре, а Могерини се са тим сложила и истакла да је реч о обостраним напорима.

Николић је указао да је, што се тиче имплементације Бриселског споразума, "Приштина потпуно блокирала његову примјену и ту је улога ЕУ веома важна". Такође је истакао да је покушај да се створи велика албанска држава у Европи недопустив, док је Могерини подвукла да је за ЕУ неприхватљиво стварање велике Албаније.

Србија је чврсто на ставу да је за њу неприхватљиво увођење санкција Русији, нагласио је Николић и додао да се Србија са друге стране залаже за територијалну цјеловитост сваке земље, па и Украјине. Он се осврнуо и на ситуацију у медијима, рекавши да влада постиже значајне резултате, а о томе нема објективног и адекватног извјештавања.

Могерини је Николићу потврдила искрену посвећеност томе да Србија оствари пуноправно чланство у ЕУ. Наредних пет година до пуноправног чланства, Србија треба да искористи да ради на поглављима, рекла је она, додавши да ће се лично заложити да прва поглавља буду отворена у наредним мјесецима.

Она је пружила увјеравање предсједнику Николићу да не постоје нови услови, али постоји захтјев да се постигну резултати у разумној нормализацији односа Београда и Приштине.

Изразивши задовољство постигнутом динамиком преговора са Приштином, Могерини је рекла да је свјесна свих проблема и да је потребно вријеме да се ти проблеми ријеше.

Могерини - Вучић у Београду (фото: Танјуг)

Вучић је након састанка са Могеринијевом нагласио да је теза да се Србији гледа кроз прсте смијешна и истакао да Србија резултате мора да постигне тежим путем и одговорним радом. Говорећи о отварању поглавља у преговорима, премијер Вучић је рекао да постоји још обавеза које Србија мора да испуни.

Премијер је рекао и да ће заједно са представницима албанске државе да закуца на врата високе представнице Могерини, али и других европских званичника зарад реализације заједничких инфрструктурних пројеката, путева и жељезнице. Висока предсатвница је поручила да је Србија чврсто на путу ка ЕУ и да је Унија спремна на отварање преговарачких поглавља ове године што је од узајамног значаја.

Она је захвалила Вучићу на лидерству, посебно када је ријеч о спровођењу економских реформи, спровођењу договора из Брисела, као и на напорном раду на пољу европских интеграција. Рекла је и да је једна од тема разговора било и то да се формирање Заједнице српских општина стави на дневни ред наредне рунде дијалога Београда и Приштине.

Такође је захвалила Србији на начину на који предсједава ОЕБС-у, као и и на учешћу у мисијама ЕУ широм свијета. Она је рекла да Брисел јако добро разумије историјске, економске, културне везе Србије са Русијом, али да је на данашњим састанцима било ријечи и о даљем усклађивању српске спољне политике са политком Уније.

"Увијек кажем да историју и географију не мијењате. Било би наивно то не узети у обзир у политичким односима држава чланица ЕУ и земља кандидата. Али, разговарали смо и о потреби да се настави са усклађивањем спољне политике Србије", рекла је Могерини.

У разговору Могеринијеве и Дачића констатован је напредак Србије у европским интеграцијама, а главне теме разговора биле су европске интеграције Србије, дијалог Београда и Приштине, предсједавање Србије ОЕБС-у као и актуелна ситуација у Украјини.

Предсједница парламента Маја Гојковић пренијела је гошћи из ЕУ да је Србија посвећена европском путу и да је улога парламента у том процесу веома значајна и да је Скупштина у протеклом периоду усвојила многе рефомске законе и да континуирано ради на усаглашавању законодавства са европским. Са Могерини су разговарали и чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције.