latinica  ћирилица
27/03/2015 |  18:37 | Аутор: ТАНЈУГ

ЦБ БиХ:Најбоље рјешење за швајцарце договор банке и клијента

Најбоље рјешење за корисника кредита са валутном клаузулом у швајцарском франку је договор банке и клијената, оцијенила је данас Централна банка Босне и Херцеговине (ЦБ БиХ), истичући да нема законске надлежности да предузме било какве конкретне мјере према банкама.

У саопштењу издатом поводом протеста које је Удружење корисника кредита "Швајцарац" најавило за сутра, ЦБ БиХ је поновила да подржава све напоре у изналажењу рјешења за кориснике ових кредита.

ЦБ БиХ истиче да је настојала да буде посредник у изналажењу рјешења између банака и корисника кредита с валутном клаузулом у францима, дјелујући у оквиру својих надлежности и кроз Стални одбор за финансијску стабилност.

Одбор, међутим, може да се оглашава искључиво у виду препорука, а што је по питању кредита пласираних с валутном клаузулом у францима учињено у више наврата, наведено је у саопштењу.

Уговор о кредиту представља вољу двију страна, тако да питање права и обавеза из уговорног односа банке и клијента потпада под Закон о облигационим односима.

ЦБ БиХ је оцијенила да је неопходан партнерски однос између банке и клијента и да је хитно изналажење рјешења у интересу како клијената, ради ограничења додатних трошкова, тако и банака због репутацијског ризика, раста неквалитетних кредита, захтјева за додатним резервацијама и директног утицаја на финансијски резултат.

Оптимално рјешење у овом случају био би договор на релацији банка - клијент, док је крајња инстанца рјешавање спора на надлежном суду, навела је Централна банка.