latinica  ћирилица
27/03/2015 |  18:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Знаменити српски редитељи на поштанским маркама

Пошта Србије и Удружење драмских умјетника Србије промовисали су данас у Атељеу 212 издање поштанских марака "Знаменити српски редитељи", поводом Свјетског дана позоришта.
Знаменити српски редитељи на поштанским маркама - Фото: blic.rs
Знаменити српски редитељи на поштанским маркамаФото: blic.rs

Ове године своје мјесто на поштанским маркама нашли су редитељи Радивоје Лола Ђукић, Огњенка Милићевић, Александар Ђорђевић, Славољуб Стефановић-Раваси, Мирослав Беловић, Љубомир Муци Драшкић, Сава Мрмак и Јован Ристић Рица.

Како се наводи у саопштењу Пошта Србије, предсједник УДУС Воја Брајовић рекао је на промоцији да се на овај начин глумци и редитељи штите од заборава.

"Сви они су били важне личности, не само у нашем позоришту и на филму, већ и у цјелокупној српској култури. У тренуцима када постоји озбиљна опасност да ли ће домаћи театри опстати, ово је један од начина да укажемо на важност драмске умјетности", рекао је Брајовић.

Како је навео, на маркама су се, уз подршку Поште, нашли ликови српских књижевника које смо, како каже, на неки начин одвојили од својатања сјуседних држава.

"На тај начин смо означили њихово присуство и значај за српску културу. И ове марке са ликовима драмских умјетника и редитеља печат су њиховом раду", рекао је Брајовић.

Директор Пошта Милан Кркобабић рекао је да је најмање што Пошта Србије може да учини за бардове српског глумишта да им посвети пригодне поштанске марке, које су већ постале дио поштанске традиције, за којом трагају многи филателисти из земље и иностранства.

"Овом приликом имамо задовољство да прикажемо марке са ликовима редитеља који су оставили трага, како у позоришној, тако и филмској умјетности. Осам редитеља се налази на једном табаку марака, које се могу купити на шалтерима пошта у Србији и које ће још једном приближити и отргнути од заборава ове знамените људе", рекао је Кркобабић.