latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:26 | Аутор: Б92

"Туркиш Ерлајнс" жели спонзорисати Лигу шампиона

Турска авиокомпанија "Туркиш Ерлајнс" објавила је да жели да спонзорише фудбалску Лигу шампиона.

Вриједност уговора који "Туркиш Ерлајнс" жели да понуди за Лигу шампиона није објелодањен, али је познато да то такмичење по актуелним спонзорским уговорима добија између 55 и 65 милиона евра годишње.

Национална авиокомпанија Турске саопштила је да је одбор одлучио да ће "Туркиш Ерлајнс" бити авио спонзор Лиге шампиона, која се сматра једном од најпрестижнијих на свијету.

Уговор има за циљ да допринесе глобалној свести о бренду, додаје се у саопштењу.

"Туркиш Ерлајнс" је већ спонзор неколико фудбалских клубова међу којима су Барселона и Борусија Дортмунд, а према писањима свјетских медија воде се преговори и са лондонским Челсијем. Осим тога, стоји иза најјачег европског кошаркашког такмичења (Евролига), а од звезда које спонзоришу највеће су Лионел Меси, Дидије Дрогба, Коби Брајант...

У страху од конкурената – "Катар Ервејза", "Емирејтс Ерлајнса" и "Етихад Ервејза", Турци желе да прошире флоту на 450 авиона до 2023. године, као и да Истанбул поставе као регионалног лидера испред Дубаија, Абу Дабија и Дохе.

УЕФА намјерава да у спонзорски пул, поред "Хајнекена", "Газпрома", "Нисана", "Плеј-стејшна", "Уникредит" и "Мастеркарда" доведе и ваздухопловну компанију.

"Туркиш Ерлајнс" држи безбједносни рекорд са "само" 900 смртних случаја од 1959, а сада истиче да жели да потроши велике количине новца на фудбалска спонзорства. Међутим, то можда и није толико паметно, пошто се посљедња несрећа ове компаније десила трећег марта, када је авион ербас 330 промашио стазу. На срећу, није било жртава.