latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:46 | Аутор: Б92

Настављен рат ФИБА и Евролиге

Предсједник ФИБА Европа Тургај Демирел рекао је да Евролига својим поступцима пријети будућности кошарке у Европи.

Већ неко вријеме траје рат између ФИБА и Евролиге, а свјетска кућа кошарке жели да врати најјаче европско клупско такмичење под своје окриље.

Демирел истиче да Евролига жели да угасти националне шампионате и направи велику лигу у Европи по узору на НБА.

- Евролига покушава да се такмичи са свијетом и европским кошаркашким лигама мијењајући правила игре. Евролига жели да постане велика лига у Европи као што је НБА тако што ће угасити све лиге. То није добро за европску кошарку. Националне лиге у Европи, као што су на примјер њемачка, шпанска и турска то не прихватају и клубови то у овом тренутку одбијају.

Евролига би требало да дозволи свим шампионима европских земаља да барем играју у квалификацијама. Евролига истовремено није платила већ двије године ФИБА Европи. Због тога је поднијета и тужба. Евролига не испуњава договоре које је направила са ФИБА Европом. Желе да умање ауторитет ФИБА. Не желе ни да се усагласе са календаром за 2017. годину. Они пријете будућности кошарке - рекао је Демирел.

ФИБА је већ издала саопштење у којем наводи да послије ове сезоне не признаје АБА лигу, па остаје да се види хоће ли клубови играти регионално такмичење и наредне сезоне и на који начин ће учествовати у европским такмичењима.