latinica  ћирилица
27/03/2015 |  21:19 | Аутор: Би-би-си

Луфтханса- За одштете најмање 140 милиона евра

Породице погинулих у рушењу авиона Џерманвингса у француским Алпама могле би бити компензиране више него што је то уобичајено.

Према правилима Монстреалске конвенције, авиокомпанија мора породици жртве несреће исплатити почетних 20.000 евра. С друге стране, уколико породица жртве докаже да је финансијска штета настала губитком члана најмање 140.000 евра, авиокомпанија ће морати да плати управо тај износ.

Чињеница да је рушење авиона Џерманвингса вјероватно узроковано намјером копилота, породице ће моћи затражити пуно већу одштету, пише Би-Би-Си.

Финансијско обештећење породицама погинулих ову авиокопанију и њене осигуравајуће куће коштаће минимално 27 милиона евра, али ако се у обзир узме намјера копилота Андреаса Лубица, та би свота лако могла да буде минимално 140 милиона евра.

Такође, исплата ће се разликовати у зависности од мјеста живљења породице или погинулог члана. Њемачка и Велика Британија не познају појам душевне боли што није случај у САД, гдје породица може тражити одштету на основу боли због губитка вољене особе.

Луфтханса, власница Џерманвингса, већ је саопштила да ће породице погинулих добити унапријед по 50.000 евра.