latinica  ћирилица
27/03/2015 |  21:46 | Аутор: РТРС

Бијељина- Најбоља комедија "Одумирање међеда" (ВИДЕО)

Четрнаести позоришни фестивал "Дани комедије" у Бијељини, вечерас је затворен представом "Цело тело ту ме боли" у извођењу Градског позоришта Јазавац из Бањалуке.
Позориште "Јазавац" - Фото: СРНА
Позориште "Јазавац"Фото: СРНА

Побједник "Данa комедије" jе представа "Одумирање међеда" Народног позоришта Републике Српске. На завршној вечери фестивала у Центру за културу "Семберија" за најбољу глумицу проглашена је Николина Јелисавац из бањалучког позоришта "Јазавац", које се публици представило представом "Цело тело ту ме боли".

Награда за најбољег глумца позоришног фестивала у Бијељини додијељена је глумачком барду Зијаху Соколовићу у представи "Глумац је, глумац је глумац".

Уочи вечерашње представе, на Свјетски дан позоришта, прочитана је порука коју је ове године написао један од најзначајнијих театарских стваралаца данашњице пољски редитељ Кшиштоф Варликовски. Посљедња представа на репертоару била је "Цело тело ту ме боли" Градског позоришта Јазавац из Бањалуке у режији Николе Пејаковића.

Радња прати један дан у животу средовјечног мушкарца, интелектуалца, који је сам, несретан, нереализован, изолован од свијета, спутан претјераном бригом мајке, све док у његов живот стицајем околности не уђе нападна, необразована и приглупа дјевојка коју тумачи глумица Николина Јелисавац. У овој представи играју и Љубиша Савановић и Велимир Бланић, који је изразио задовољство због учешћа на бијељинским Данима комедије.

Публика у Бијељини показала је да је жељна добрих представа. Током трајања фестивала, сала Центра за културу била је испуњена до посљедњег мјеста, а љубитељи театра имали су прилику да уживају у изузетно квалитетним представама и да на сцени види велика глумачка имена српске сцене.

Према ријечима селектора фестивала Гаврила Јовановића на избор представа утицао је буџет са којим су располагали.

- Град који нема позориште показао је колика је жеља публике да ужива у дивним представама и изузетним глумцима и колико је умјетност потребна и важна у нашим животима - истакао је Јовановић.

Дане комедије организовао је Центар за културу, под покровитељством града Бијељина и уз помоћ бројних спонзора.