latinica  ћирилица
29/03/2015 |  13:35 | Аутор: СРНА

Изградња родитељске куће чим буде прикупљена документација

Изградња прве родитељске куће у Републици Српској, намијењене дјеци која се лијече од малигних болести, почеће чим буде припремљена потребна документација, изјавила је Дијана Берић, секретар Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра".

Берићева очекује да ускоро на сједници Скупштине града Бањалука буде усвојен регулациони план за Универзитетску болницу Клинички центар Бањалука, гдје ће бити уврштена честица Родитељска кућа.

Из Новог урбанистичког завода Републике Српске наводе да су у фази преднацрта регулационог плана, те да је неопходно испоштовати сву потребну законску процедуру. Из ове установе кажу да су свјесни важности пројекта, због чега ће што је прије могуће преднацрт упутити локалном парламенту.

Усвајањем регулационог плана стичу се услови за добијање свих потребних дозвола за израду пројекта.

За изградњу куће обезбијеђено је 850.000 КМ хуманитарним активностима, а реализација овог пројекта започета је захваљујући подршци предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Родитељску кућу требало би да чини седам апартмана, кухиња и трпезарија, дневни боравак и играоница, те друге потребне просторије.

У овој години евидентирана су три нова случаја малигних болести, па се у Универзитетској болници Клинички центар Бањалука тренутно лијечи 20 дјеце, док је 34 у фази "одржавања", односно код куће узимају цитостатике у виду таблета.

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" проводи хуманитарну акцију прикупљања умјетничких слика, а средства од продаје биће намијењена дјеци која се налазе на лијечењу у Унивезитетској болници Клиничког центра Бањалука.

Берићева каже да ће продајна изложба бити организована у мају у Културном центру "Бански двор", а умјетници који желе да донирају слику могу је доставити у Академију наука и умјетности Републике Српске.

Она је најавила и организовање рехабилитационог кампа за дјецу обољелу од малигних болести, који би требало да буде организован у августу.

Камп ће бити одржан на некој од планина у Републици Српској.

"Још прикупљамо средства. Позивамо све који су у могућности да помогну ову нашу активност", рекла је Берићева.