latinica  ћирилица
30/03/2015 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Земљотрес јачине 7,7 степени код обале Папуе Нове Гвинеје

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је данас подручје Тихог океана код обале Папуе Нове Гвинеје, али нема извјештаја о већој штети, док је упозорење на опасност од цунамија које је издато у првом тренутку касније укинуто.

Земљотрес је регистрован на дубини од 33 километра, око 55 километара од најближег града Кокопа на острву Нова Британија и 787 километара од пријестонице Порт Морсбија, саопштио је Амерички геолошки завод.

Пацифички центар за упозоравање на цунами прво је издао упозорење да би "разорни" цунами таласи могли погодити пиробална подручја у Папуи Новој Гвинеји, али је касније објавио да је пријетња прошла.

Метју Моихои из Геолошке опсерваторије на Папуи Новој Гвинеји изјавио је да званичници још нису успјели да успоставе контакт са удаљеним областима како би могли да утврде да ли је било промјена у нову мора.

"Нисмо могли да добијемо информацију од људи о томе да ли је примијећен цунами или није", реко је он.
Домарка у одмаралишту "Сивју бич" у Кокопу Леони Факал је казала да су сви запослени и гости истрчали напоље када су осјетили земљотрес.

"Сви су се помало уплашили. Доста се тресло и неке ствари у хотелу су пале на под. Сви су истрчали напоље, али није било много штете", испричала је она за АФП.

Рецепционер из истог хотела је додао да је земљотрес био јак, али да није причинио штету.
"То је био највећи земљотрес који смо доживјели до сада. Осјетили смо један велики и неколико мањих потреса. Али добро смо. Није причињена штета и овде је сада мирно", испричао је он, додајући да запослени у хотелу "мотре на плажу" да би уочили евентуалну необичну активност океана.

Аустралијски сеизмолог Џонатан Батгејт каже да је постоји могућност да дође до локалног цунамија, али да би он био врло мали с обзиром на јачину земљотреса.