latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Свештеник: Заједница уз Лубица и његову породицу

Михаел Дитрих, свештеник лутеранске цркве у Монтабауру, родном мјесту копилота Андреаса Лубица у Њемачкој, изјавио је јуче да заједница стоји уз њега и његову породицу, упркос чињеници да га тужилаштво сматра одговорним за рушење авиона у коме је погинуло 150 људи на југу Француске.
Свештеник Михаел Дитрих - Фото: AP
Свештеник Михаел ДитрихФото: AP

Свештеник је говорио након црквене службе у недјељу посвећене жртвама несреће и подршци њиховим породицама.

"Копилот, његова породица припада нашој заједници, и ми стојимо при томе, ми их прихватамо и то нећемо крити, и желимо да посебно подржимо ову породицу", рекао је Дитрих.

Француско тужилаштво још није испитало породицу "из уљудности и поштовања према њиховом болу", рекао је тужилац из Марсеја Брис Робин.

Свештеник је рекао да је познавао Лубица као тинејџера, када је похађао вјерску наставу прије 13 година, и његову мајку, која је повремено свирала оргуље у цркви.

"Ово је несхватљиво за мене, за нас, за сваког ко је знао породицу. Из оног што сам чуо није било очигледних знакова да има ичега у позадини што би могло да доведе до овога", рекао је Дитрих.

Истражитељи покушавају да схвате шта је натерало Лубица да се закључа у кокпиту и игнорише позиве свог колеге, пилота, да га пусти унутра, прије него што је авион ударио у планину.

Француски званичници су одбили да потврде или демантују дијелове транскрипта које је њемачки лист "Билд ам Зонтаг" објавио јуче, наводећи да их је добио са снимка скинутог са црне кутије авиона, а који указују да се копилот сам закључао у кокпиту и намјерно оборио авион у француским Алпима.