latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:42 | Аутор: Russia Today

ИД мами и ученице из Њемачке

Више од 70 Њемица, од којих је девет ученица, напустиле су своју земљу и отпутовале су у Сирију и Ирак како би се придружиле Исламској држави.
Исламска држава - Фото: AP
Исламска државаФото: AP

Како наводи директор њемачке обавјештајне службе Ханс Масен, 40 одсто Њемица које су отишле да се придруже ИД су млађе од 25 година.

Он упозорава да, иако није ријеткост да Исламска држава регрутује жене и девојке, све је раширенија појава да их сада маме путем друштвених мрежа. Када ступе у контакт са дјевојкама на интернету, покушавају да их наведу да пожеле да се удају за џихадисту. У блоговима и порукама описују “романтичан“ живот у камповима екстремиста, те жене стварају погрешну слику и не знају шта их тачно чека када отпутују тамо. Најчешће им одузму пасош и телефон и у потпуности их изолују.

Стручњаци сматрају да жене које привлачи такав сценарио имају психичке проблеме или су на неки начин изопштене из друштва. Оне најчешће потичу из веома сиромашних породица и нису много образоване. Међутим, постоји и одређен број високообразованих младих жена које се прикључују екстремистима ИД.

Службе безбједности тренутно немају информације о томе да ли европске жене џихадисти користе и као бомбаше самоубице, али не искључују ту могућност.

Њемачка обавјештајна служба наводи да је укупан број немачких држављана који су напустили земљу и придружили се ИД око 650. Неки од њих су се вратили у Њемачку и против њих су предузете одређене мјере.

Прије мјесец дана подигла се велика прашина у свјетским медијима када су три британске тинејџерке отпутовале у Сирију како би постале "џихадистичке невјесте".

Сиријска опсерваторија за људска права раније овог мјесеца је известила да ИД интензивно ради да привлачењу деце и тинејџера у своју екстремистичку организацију, јер се суочава са потешкоц́ама у привлачењу одраслих у своје трупе.