latinica  ћирилица
30/03/2015 |  10:33 | Аутор: Агенције

"Соларни импулс 2" обара рекорде, кренуо ка Кини (ВИДЕО)

Авион с погоном искључиво на сунчеву енергију "Solar Impulse 2" полетио је из Мандалеја у Мјанмару и упутио се ка Кини, настављајући пут око свијета. До сада је забиљежио два рекорда – најдужи пут пређен у једном лету и највећа брзина у односу на земљу.

На свом путу око свијета, "Solar Impulse 2" ноћас је полетио из Мјанмара и током дана треба да слети у Чунгћинг. Ту ће направити кратку паузу, а затим ће, послије процјене резерви енергије и метеоролошких услова, кренути ка Нанђингу, на источној обали Кине, јавља Би-Би-Си.

Одатле ће летјелица на соларни погон кренути на први прекоокенски, петодневни лет ка Хавајима.

Пета, од укупно 12 дионица пута, од Мјанмара до Кине, дугачка је 1.375 километара и очекује се да ће трајати око 19 сати.

"Solar Impulse 2" лети без горива, а струју добија из 17.000 соларних ћелија постављених на крилима распона 72 метра.

Швајцарски пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг, који на смјену управљају летјелицом, отиснули су се на пут око свијета 9. марта из Абу Дабија. Очекује се да етапни лет око свијета, с паузама, траје пет мјесеци.

То је први авион на соларни погон који ће покушати да облети Земљу, а Пикар и Боршберг кажу да би тај авион у теорији могао да лети неогранишено дуго.

До сада је "Solar Impulse 2" постигао два рекорда - најдужи пут пређен у једном лету и највећа брзина у односу на земљу.

Ово путовање привукло је широм свијета велику пажњу људи који соларни погон виде као гориво будућности, извор чисте, обновљиве енергије.