latinica  ћирилица
30/03/2015 |  10:53 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

ЕУ: Без реформи у БиХ нема новца за предмете ратних злочина

Делегација Европске уније у БиХ неће уплатити другу траншу за процесуирање предмета ратних злочина за ову годину док се не усвоји Стратегија за реформу сектора правде у БиХ.

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ саопштено је да је неиспуњењем услова за уплату друге транше угрожено даљње процесуирање предмета ратних злочина, с обзиром да правосудне институције нису у могућности да исплате плате запосленима и обезбиједе материјална средства за ефикасно рјешавање ових предмета.

Оцјене су да би неуплаћивање друге транше европских средстава за процесуирање предмета ратних злочина за ову годину пред босанскохерцеговачким судовима, могло додатно закочити ионако спор процес суђења за ратне злочине.

У оквиру ИПА пројекта за 2012. и 2013. годину, ЕУ је припремила готово 15 милиона евра који су требали бити исплаћени као директна буџетска подршка судовима и тужилаштвима за ефикаснија суђења за ратне злочине у периоду од 2014. до 2018. године.

С обзиром да је исплата заустављена, питање је како ће се наставити рад у 16 тужилаштава и шест судова који су добијали подршку. У тим институцијама је у 2014. запослено 20 тужилаца и седам судија, те 115 стручних савјетника, сарадника и административно-техничких радника за рад на процесуирању предмета ратних злочина.

"Пројекат путем којег је ЕУ осигурала материјалне ресурсе за процесуирање предмета ратних злочина изузетно је значајан, обзиром да ови ресурси представљају један од основних предуслова и претпоставки за ефикасно и квалитетно рјешавање ових предмета. Стога је ВСТВ истакао да је неиспуњењем услова за уплату друге транше угрожено даље процесуирање ратних злочина, обзиром да правосудне институције нису у могућности да исплате плате запосленима у оквиру пројекта и обезбиједе материјална средства потребна за ефикасно рјешавање ових предмета", истакла је портпаролка Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Маријана Поповић.

У Делегацији Европске уније у БиХ јасно истичу како неће бити уплаћена друга транша за процесуирање ратних злочина за ову годину све док се не усвоји Стратегија за реформу сектора правде у БиХ. О томе је обавијештено и надзорно тијело за рад на предметима ратних злочина.

"Одувијек је било јасно да усвајање Стратегије за реформу правосуђа у цијелој земљи, услов за буџетску подршку коју даје ЕУ за подршку процесуирању ратних злочина. Ради се о 14,8 милиона евра који требају да се дистрибуирају у периоду од пет година. Прва транша је раније уплаћена, а друга транша је вриједна два милиона еура. Стратешки оквир за реформу правосуђа је неопходан како би се гарантовала будућа одрживост напора за изградњу капацитета који су у овим фазама повезани са процесуирањем случајева ратних злочина. Европска Унија на том основу наставља разговоре и сматра да ће рјешење застоја бити, гарантовано, што је прије могуће", истакла је Зора Станић из Делегације ЕУ.