latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:23 | Аутор: СРНА

Дом народа: Постоји уставни основ за укидање "бијелог хљеба"

Уставноправна комисија Дома народа ПС БиХ утврдила је данас постојање уставног основа и усаглашености са правним системом БиХ за Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се укида једногодишња накнада за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ по престанку мандата.

Члан Уставноправне комисије Средоје Новић оцијенио је да је ријеч о важној материји која тражи системско рјешење. Према његовим ријечима, било би добро прво промијенити одредбу Устава БиХ која прописује да се члановима Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ за вријеме мандата не могу мијењати примања, а потом разматрати овај закон.

"Тиме бисмо показали да смо легалисти", поручио је Новић.

Оцијенивши да предложени закон има недостатака, члан Комисије и предсједавајући Дома народа Бариша Чолак упозорио је на опасности од усвајања парцијалних рјешења.

За системска рјешења у овој области заложили су се и предсједавајући Комисије Халид Гењац и члан Драгутин Родић.

За постојање уставног основа и усаглашеност предложеног закона са правним системом БиХ гласали су српски и бошњачки чланови Комисије, док су два хрватска члана била против.

Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ у парламентарну процедуру упутио је Клуб посланика СББ у Представничком дому.

Уставноправна комисија је у амандманској фази подржала Приједлог закона о облигационим односима у цивилном ваздухопловству БиХ заједно са свим амандманима усвојеним у Представничком дому.

Комисија је примила к знању и Дому народа упутила на разматрање годишњи извјештај ВСТС БиХ за 2013. годину и извјештај ЦИК БиХ о провођењу општих избора 2014. године. Комисија је Дому народа предложила закључак да се формира интерресорна радна група за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ.