latinica  ћирилица
30/03/2015 |  11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ преиспитује мађарско-руски уговор о нуклеарки Пакш

Европски званичници испитују да ли је пројекат проширења мађарске нуклеарне електране Пакш у складу са европским прописима о државним субвенцијама и о снабдијевању нуклеарним материјалом из Русије, јавља Ројтерс.

"Постоје веома строги прописи везани за државну помоћ и јединствено тржиште, и сматрам да је овај пројекат сада у нескладу са тим прописима", изјавио је аналитичар независне истраживачке организације Енергија Клуб из Будимпеште, Андраш Пергер. Са друге стране, мађарски комесар задужен за пројекат Пакша, Атила Асоди, каже да овај пројекат не крши прописе о државним субвенцијама, јер је стопа повраћаја довољно висока да су се, теоријски гледано, приватни инвеститори могли укључити у пројекат да су имали прилику.

Европска унија има ограничења у погледу државних субвенција, као и прописе намијењене томе да спријече претјерану зависност европских држава од Русије у погледу увоза нуклеарног горива. Европска агенција за снабдијевање нуклеарним горивом (ЕСА) затражила је измјену уговора о снабдијевању нуклеарке Пакш нуклеарним горивом из Русије, уз захтјев да организацијама које немају никакве везе са Русијом буде дозвољено снабдијевање горивом мађарске нуклеарке, саопштила је почетком овог мјесеца мађарска влада.

Званична Будимпешта је тада навела да преговори са Европском унијом о снабдевању горивом не блокирају пројекат. Шеф кабинета мађарског премијера, Јанош Лазар, изјавио је 24. марта да су уклоњене све препреке у вези са уговором о испорукама горива, док је портпарол Европске комисије потврдио да ЕУ испитује овај уговор, али да не блокира проширење Пакша.