latinica  ћирилица
30/03/2015 |  12:00 | Аутор: Б92

Ројтерс измислио изјаву о МХ17?

Свједочење становника Луганска о ракети земља-ваздух која је полетјела на дан пада малезијског авиона на лету МХ17 за агенцију Ројтерс је лажно.

То је за Раша тудеј рекао Пјотр Федоров из села Червониј у Луганску који је разговарао са новинарем Ројтерса и чији је цитат нетачно објављен.

У Ројтерсовом извјештају о паду малезијског авиона на лету МХ17 у Украјини Пјотр Федоров је цитаран на сљедећи начин:

"Федоров је, најпре, посвједочио пред камерама да је видио како је ракета долетјела из правца територије коју држи украјинска војска, али је касније када је камера угашена рекао да је ракета лансирана са оближње територије коју су запосјели побуњеници. На питање зашто је пред камерама рекао једно, а затим потпуно супротно, он је одговорио да је разлог страх од побуњеника“, навео је Ројтерс.

Раша тудеј је разговарала са Федоровим који каже да о паду авиона нису разговарали када се камера искључила.

"Када смо разговарали о боингу док је камера била укључена објаснио сам како се све догодило, Ствари које сам наводно рекао када је камера била искључена су измишљене. Све су то лажи. О боингу нисмо разговарали када су искључили камеру“, рекао је Федоров за РТ.

Он је додао да га је Ројтерсов новинар контактирао послије интервјуа, али му није показао текст који планира да објави, већ се распитивао да ли је доживио некакве непријатности након њиховог разговора.

"Новинар ме је назвао и питао да ли сам имао проблеме, што ме изненадило. Зашто би било икаквих проблема када сам рекао истину? Онда су ми пријатељи рекли шта је објављено и тек тада сам схватио зашто ме је то питао“, објаснио је Федоров додавши да је то или измишљотина новинара или је новинар то урадио из користи.

Раша тудеј је контактирала Ројтерс за коментар и сиров материјал интервјуа са Федоровим, али агенција још увек није одговорила.

Авион Малезија ерлајнса с 298 путника и чланова посаде, који је био на лету од Амстердама до Куала Лумпура, срушио се 17. јула у Украјини у близини границе с Русијом. Нико није преживио, а о кривцу за обарање авиона се и дан данас спекулише.

Запад оптужује проруске снаге да су срушиле авион, док се они од првог дана бране оптужбама на рачун украјинске војске.

Извјештавање о паду малезијског авиона само је још један дјелић медијског поткусуравања Русије и Запада око украјинске кризе и руског припајања Крима.

Својеврсни информациони рат води се већ више од годину дана, а манипулације подацима и детаљима из истраге о паду малезијског авиона само су један његов дио.