latinica  ћирилица
30/03/2015 |  12:38 | Аутор: Б92

Краљево: Бедем од 50.000 евра спрала прва киша

Падавине доносе нове проблеме у подручјима поплављеним прошлог маја, али година очигледно није била довољна за наук. У Краљеву је тек изграђени бедем пао.
Краљево-урушен нови бедем на ријеци Рибници - Фото: B92
Краљево-урушен нови бедем на ријеци РибнициФото: B92

Нови бедем изграђен је захваљујући донацији владе Норвешке од 50.000 евра, али га је река Рибница срушила током викенда.

Градоначелник Краљева Томислав Илић каже да ће од извођача радова тражити да поправе насип, а министар Велимир Илић каже да је пад бедема срамота а да су радови, плаћени донацијом Норвешке, изведени нсетручно.

Бедем је штитио обалу Рибнице нешто више од два мјесеца, а, како јавља Б92, прва јача вода га је "појела" за мање од два сата.

Извођач радова било је државно предузеће "Западна Морава".

"Одмах ћемо разговарати са извођачем и наложити им да доведу то у предвиђено стање. Ово је брука за њих као фирму, надам се да се ово неће поновити. Мораће да среде бедем", рекао је градоначелник Краљева.

Министар Велимир Илић каже да је то што се догодило срамота за цијелу земљу.

"Срамота је да донацију коју смо добили од Норвежана нисмо утрошили како је намијењено. Срамота је јер је бедем пао. Био сам да видим и радови су изведени потпуно лаички, неквалитетно, оно је брука за Србију", рекао је Илић.

Мјештани кажу да је поплавни талас три пута мањи од оног, који је погодио то подручје у мају 2014. године, што довољно говори о квалитету радова.

Шеф канцеларије за обнову Марко Благојевић је рекао да је бедем на ријеци Рибници изузетак.

"Није се ишло преко канцеларије или 'Србијавода', већ је локална самоуправа радила шта је знала и умјела. То очигледно није урађено како треба. То није само брука, већ су потрошене и паре и вријеме, а проблем није ријешен, већ је поново угрожена безбједност људи", рекао је Благојевић.