latinica  ћирилица
30/03/2015 |  14:14 | Аутор: СРНА

Павић: Хитно мијењати Закон о стварним правима

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да се под хитно мора мијењати Закон о стварним правима и пратећи акти којим је предвиђено да се некретнине инвеститорима продају путем лицитације, оцјењујући да је за инвеститоре такав начин куповине земљишта и објеката неприхватљив.
Предсједник ДНС-а Марко Павић - Фото: СРНА
Предсједник ДНС-а Марко ПавићФото: СРНА

"Ниједан страни инвеститор неће учествовати у лицитацији са нашим људима, нарочито онима који намјеравају доћи до земљишта да би га претворили у грађевинске парцеле. Ми инвеститору морамо децидирано рећи колико кошта земљиште и кад га може добити, што се не односи и на тендере", рекао је Павић.

Он је оцијенио да је садашњи начин продаје земљишта путем лицитације инвеститорима нерационалан и да мисли да на такав начин још нико није добио земљиште или објекте на кориштење нити ће странци икад конкурисати на такав начин.

"Предлажем да земљиште и објекте републичка или локалне скупштине, у зависности од тога ко је власник некретнина, могу без лицитације продати инвеститорима који инвестирају у производну дјелатност", каже Павић.

Према његовим ријечима, цијена треба да се одреди на бази процјене стручњака и на бази процјене шта инвеститор доноси локалној заједници, тако да може бити и нижа од тржишне.

Павић је нагласио да се мора имати довољно повјерења у скупштине које треба да оцијене да ли је инвеститор довољно озбиљан и да ли доноси корист локалној заједници. Он је додао да је измјена овог закона потребна по хитном поступку, а у складу са сетом мјера које је Влада Републике Српске почела проводити с циљем растерећења привреде.