latinica  ћирилица
30/03/2015 |  15:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Побољшати односе са Њемачком

Игра узајамног пребацивања кривице између Њемачке и Грчке ће једино ићи у корист непријатеља Европе, рекао је грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

Варуфакис је позвао Грчку и Њемачку да "закопају ратне сјекире".

"Једини који профитирају од ове отровне игре пребацивања кривице јесу непријатељи Европе", написао је Варуфакис у уводнику за њемачки пословни лист "Ханделсблат".

Званична Атина и Берлин већ неко вријеме воде "рат ријечима" због планова нове грчке владе, на чијем је челу премијер Алексис Ципрас, да преговара о условима међународног пакета помоћи Грчкој, подсјећа агенција Франс прес.

Њемачка, као водећа европска привреда, главни је заговорник оштрих мЈера штедње у Европи, за које Грчка, са друге стране, тврди да су главни кривци лошег стања у домаћој привреди.

Тензије између Њемачке и Грчке су почетком овог мЈесеца достигле врхунац када се појавио видео-снимак у ком Варуфакис наводно показује средњи прст Њемачкој.

"Ово мора престати. Тек тада ће Грчка моћи да се, уз подршку својих партнера, фокусира на имплементацију ефикасних реформи и на политичке стратегије усмјерене расту", написао је Варуфакис.

Званична Атина би ове недјеље требало да достави међународним кредиторима листу предложених економских реформи, у нади да ће на тај начин одблокирати исплату нове транше од 7,2 милијарде евра из међународног пакета помоћи Европске уније и Међународног монетарног фонда, захваљујући чему ће избјећи банкрот.