latinica  ћирилица
30/03/2015 |  15:43 | Аутор: СРНА

Није разматран Споразум о зајму међународне банке за обнову и развој

Са дневног реда данашње сједнице Комисије за спољну и трговинску политику, царине, промет и везе Дома народа парламента БиХ скинута је тачка о давању сагласности за ратификовање споразума о зајму Међународне банке за обнову и развој, јер Представнички дом није дао сагласност за ратификовање тог споразума.

Ријеч је о зајму за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, кредит је вриједан 37,4 милиона евра, од чега је 60 одсто средстава намијењено ФБиХ, а 40 одсто Републици Српској, док је рок отплате 20 година.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је катастрофалном одлуку Представничког дома о нератификовању Споразума.

Мајкићева је раније изјавила Срни да се први пут догодило да на такав начин заврши један међународни споразум, који је подржало Предсједништво БиХ и усвојило Министарство финансија и трезора БиХ.

"Није било подршке СДС-а, ДФ-а и СББ-а, а у овом случају то није било гласање СДС-а против СНСД-а него гласање против тога да Република Српска добије било шта. Што горе, то боље - то је политика која се даље проводи са њихове стране", рекла је Мајкићева.

Комисија за спољну и трговинску политику, царине, промет и везе Дома народа одгодила је изјашњавање о Приједлогу закона о царинској политици у БиХ, док Савјет министара БиХ не достави мишљење о амандманима на Приједлог закона.

Комисија је дала позитивно мишљење за ратификовање уговора о зајму за пројекат водоснабдијевања Градачца између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Усвојен је извјештај о раду Комисије за 2014. годину и план рада за 2015. годину.