latinica  ћирилица
30/03/2015 |  15:51 | Аутор: СРНА

Грчка тражи помоћ од Русије?

Влада грчког премијера Алексиса Ципраса, којој је Брисел одбио кредит, тражиће од Русије смањење цијене природног гаса, као и укидање руског ембарга на неке грчке производе, првенствено на свјеже воће, пише њемачки лист "Шпигл".

Економску помоћ од Русије грчки политичари намјеравају да траже током званичне посјете Москви, наводи се у тексту.

"Грчка се очајнички бори против банкрота. Усљед застоја у преговорима с финансијерима, Атина тражи подршку Русије. У Бриселу и Берлину тај покушај зближавања посматрају с непјоверењем“, пише "Шпигл".

Очекује се да ће министар енергетике Грчке Панајотис Лафазанис и парламентарац Танасис Петракос саопштити ову молбу током посјете Москви 30. и 31. марта, преноси "Спутњик".

"Желимо да продубимо односе с Русијом у сфери енергетике и надамо се да ћемо од тога имати користи“, изјавио је Петракос у разговору за њемачки лист.

ЕУ је забринута због чињенице да многи представници грчке владе осјећају да су "ближи с Москвом него с Бриселом", напомиње "Шпигл".

Брига је повезана с идејом да би предсједник Русије Владимир Путин могао да појача утицај у југоисточној Европи, додаје се у тексту.

Грчки премијер Алексис Ципрас планира да посјети Москву 8. априла и састане се са Путином.