latinica  ћирилица
30/03/2015 |  16:10 | Аутор: Б92

Аустралија грешком открила податке лидера Г20

Лични подаци свјетских лидера који су били у Аустралији на самиту Г20 прошле године, грешком су послати на мејл организационог комитета фудбалског Купа Азије.
Барак Обама и Ангела Меркел (архив) - Фото: Beta/AP
Барак Обама и Ангела Меркел (архив)Фото: Beta/AP

О цијелом случају нема много детаља, али "Гардијан" пише да су аустралијске власти оцијениле да Обама, Путин, Меркел, Камерон и други не би требало да буду обавјештени.

"Проблем је одмах установљен и све је прослијеђено Канцеларији аустралијског повјереника за информације. Подаци су одмах избрисани и прималац их није даље дистрибуирао", саопштили су званичници.

Материјал је људском грешком послат на погрешну адресу, комитету за организацију фудбалског такмичења, а у документима су били осјетљиви подаци - бројеви пасоша, виза и остале личне информације о свјетским лидерима.

Међу "дигиталним личним картама" били су подаци предсједника САД Барака Обаме, предсједника Русије Владимира Путина, британског премијера Дејвида Камерона, њемачке канцеларке Ангеле Меркел и кинеског предсједника Си Ђинпинга, који су били у Брисбејну на самиту Г20, наводи "Гардијан".

Како наводе медији у Аустралији, до грешке је дошло када радник имиграционе службе није провјерио да ли је систем аутоматски унио исправне емаил адресе у пошиљку која је ишла погрешном примаоцу.

Одјељење за имиграцију и граничну заштиту размотриће и ојачати своје протоколе за размјену осјетљивих података, рекла је портпаролка Одјељења.

Азијски куп је континентално фудбалско првенство које је одржано у Аустралији ове године.