latinica  ћирилица
30/03/2015 |  16:48 | Аутор: СРНА

УИО БиХ: Економичније пословање са иностранством

Управа за индиректно опорезивање БиХ донијела је измјене и допуне Упутства о поједностављеном царинском поступку по фактури којим је проширена листа робе и омогућено ефикасније и економичније пословање привредника са иностранством.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Иако нису уврштени сви приједлози пословне заједнице које је Спољнотрговинска комора БиХ упутила УИО БиХ, Упутство о измјенама и допунама Упутства о поједностављеном царинском поступку по фактури представља напредак у проширивању листе производа, саопштено је из СТК БиХ.

Измјену Упутства, које је ступило на снагу 28. јануара, иницирала је СТК БиХ након што је запримила велики број примједаба пословних субјеката из БиХ у вези са смањењем броја производа за које се може користити поједностављени поступак.

СТК је покренула активности и 28. фебруара у УИО БиХ је одржан састанак на којем је закључено да ће Комора у року од 15 дана доставити Управи приједлоге робе која би могла бити додатно увршетне у Упутство, наводи се у саопштењу.

Комора је 3. марта упутила УИО БиХ на разматрање приједлог листе робе која би требало да буде уврштена у допуњени текст Упутства, а неки од предложених производа су производи грађевинске индустрије /цемент, цигла, арматура у везовима, арматурна мрежа, грађа, стиропор, природни печени гипс, печени грађевински гипс, гипсани малтер/.

Међу предложенијм производима су и бетонски челик и прерађевине - производи од топло ваљане жице, дрвена грађа /буква, храст, јасен, граб, багрем/, дрвени производи, даска, елементи, коље, паркет /подови/, дијелови за врата и прозоре, дрвени брикети и масивне плоче и друго.

Измјеном Упутства продужено је важење тренутних одобрења до 31. јула.