latinica  ћирилица
30/03/2015 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Крај банкарског сна

Водеће европске и америчке банке угасиле су прошле године 59.000 радних јединица због реструктурирања и резања трошкова.

У Европи се очекује даље смањење броја радника будући да шефови настоје да побољшају профитабилност коју угрожава строжа регулатива.

Аналитичари кажу да ће европске банке, посебно оне у зони евра, вјероватно опет бити "на ивици ножа", јер остају најнепрофитабилније у свијету. "Стезања ће највише бити на броју запослених", изјавио је генерални директор лондонске "Бостон консалтинг групе", Ајмен Салех.

"Неколицина банака у свијету се заиста усмјерила на структурне промјене, предузимајући велике резове у својим основним трошковима. Већина њих је извела неке тактичке и за штедњу погодне мјере смањења издатака, али без стварних фундаменталних измјена које ће донијети промјену њиховог пословног модела", каже Салех.

Осамнаест највећих банака у Европи отпустило је укупно 21.500 радника прошле године, али то је мање од половине од 56.100 радних места, колико су исте банке укинуле 2013. године, према подацима које је саставио Ројтерс.

Шест највећих америчких банака укинуло је укупно 37.500 радних мјеста прошле године, у односу на 45.700 из 2013. године.

То значи да су 24 банке укинуле више од 160.000 радних јединица у протекле двије године. Шест америчких банака отпустило је 7,3 одсто запослених у том периоду, у поређењу са 4,1 одсто у Европи, показују подаци Ројтерса.