latinica  ћирилица
30/03/2015 |  20:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Чиле, поплаве: 17 мртвих, 20 несталих

Најмање 17 људи је погинуло, а 20 нестало у поплавама које су, послије обилних падавина, погодиле сјеверну пустињску област Чилеа, саопштила је данас чилеанска влада.

Портпарол предсједнице Чилеа Мишел Башеле изјавио је да ће влада издвојити скоро 10 милиона долара за области погођене поплавама.

У поплављеним подручјима распоређени су војници, а влада је угроженом становништву послала 700 тона помоћи, укључујући храну, одјећу и лијекове.

Замјеник министра унутрашњих послова Махмуд Алеуј је рекао да су ово "најгоре падавине које су погодиле сјевер земље у посљедњих 80 година", пренијела је агенција АП.

Послије олујног невремена праћеног пљуском који је прошле недјеље изазвао поплаву у пустињи Атакам, иначе најсувљој на свијету, локални становницу и даље покушавају да ископају куће и аутомобиле из блата и поново оспособе путеве.

Поплаве су погодиле градове Копиапо, Чанарал, Тјера Амариља и Талтал, који су више хилајада колиметара удаљени од чилеанске пријестонице.

Министарство унутрашњих послова прогласило је ванредно стање у сриједу и пренијело овлашћења са регионалних власти на војску.

Према подацима Метеоролошке службе, на сјеверу Чиела је пало 10 пута више кише него што је уобичајено за годину дана. Област је током низа година била изложена сушама и неприпремљена за потоп.

Међу онима којима је поплава однијела кућу је и рудар Виктор Замора, који је 2010. године постао познат широм свијета, када је провео више од два мјесеца у урушеном руднику. Поплаве су однијеле већи дио села у које живи.