latinica  ћирилица
30/03/2015 |  22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Пилот херој у сјенци Андреаса Лубица

Патрик Зондхајмер, човјек који је покушао да спаси путнике и посаду "Џерманвингса", као да је остао у сијенци Андреаса Лубица, кога медији оптужују да је 24. марта намерно срушио авион, "пише Раша тудеј".

- Отвори та проклета врата! За име бога, отвори врата, биле су посљедње ријечи капетана Патрика Зондхајмера забиљежене на снимку у црној кутији, док је очајнички молио копилота да му дозволи да се врати у кокпит, пише Раша тудеј, преноси Танјуг.

Зондхајмерове молбе су остале неуслишене, након чега је покушао да развали врата сјекиром.

Авион се спуштао десетак минута, који мора да су Зондхајмеру дјеловали као вјечност, али недовољно дуга за спасавање путника и посаде авиона, навела је РТ.

Зондхајмер (34) је раније, током десет година, био капетан дугих летова у "Луфтханзи" и њеној филијали, компанији "Кондор". Имао је више од 6.000 часова лета на авионима типа А-320.

У мају прошле године је одлучио да лети за нискотарифну филијалу "Луфтханзе", компанију "Џерманвингс", јер је тако могао да ради краће туре и проводи више времена са супругом и двоје дјеце.

Руководилац вртића који похађају његова дјеца, шестогодишња ћерка и трогодишњи син, описује Зондхајмера као "отвореног човјека, пуног ентузијазма, спремног да помогне, који је зрачио срећом".

Бивши колега је Зондхајмера описао као једног од најбољих пилота.

- Био је веома поуздан. Сто посто сам сигуран да је учинио све што је могуће (да спасе људе у авиону).

На друштвеним мрежама су све учесталији апели да се памти херој (Зондхајмер), а не Лубиц, пише Раша тудеј.