latinica  ћирилица
30/03/2015 |  22:25 | Аутор: РТРС

Индиректно: Какво је стање у републичкој каси?

Реформским законима ће се штедјети на непотребним и непродуктивним расходима и у каси Републике Српске биће довољно средстава да се заштити социјална позиција свих грађана који су на било који начин наслоњени на буџет.

Ово је поручио министар финансија, Зоран Тегелтија, у емисији "Индиректно''. Додао је да су исплаћене све обавезе буџетом предвиђене за прва три мјесеца ове године.

Представници синдиката сматрају да су реформе усмјерене у корист реалног сектора и на послодавца и да су радници у другом плану.

Економисти поручују – предложени реформски закони највеће су промјене у посљедњих пет година. 

"Онај дио средстава који иде из буџета Републике Српске ће увијек бити на вријеме исплаћен и мислим да ће Фонд ПИО редовно да извршава своје обавезе. Исто је и са свим другим корисницима буџетских средстава. Наравно, неки од фондова ће морати провести одређене мјере финансијске рационализације штедње'', рекао је министар финансија Српске, Зоран Тегелтија.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске истакла је да, када је о реформама ријеч, Синдикат заговара другачији концепт. "Мислимо да у овом тренутку треба направити једну дубоку анализу, пресјек стварног стања у реалном сектору, било да се ради о јавном, приватизованом или приватном, да видимо ко коме шта дугује и каква је позиција радника. Напросто морамо знати да је питање функционисања Фонда ПИО и Здравственог фонда уско везано за оно што јесте зарада радника у РС и та питања се морају отворити и ријешити како бисмо видјели у ком смјеру треба ићи'', нагласила је мИшићева.

"Кад погледамо иза себе у последњих 10, 20 година, види се да систем који је изграђен много мање запошљава, много мање је праведан и заостаје. Кад погледамо плату, зарађујемо упола мање него 1990.године. Значи, многе ствари не стоје како би требало. Потребно је изградити бољи систем који ће знатно одржати радну снагу и који ће покренути привредни циклус'', истакао је Марко Ђого из Удружења економиста "Свот".