latinica  ћирилица
31/03/2015 |  09:10 | Аутор: Блиц

Београд- Данас извјештај о узроцима несреће хеликоптера

Техничка комисија РВ и ПВО, која се бавила узроцима и околностима пада хелкоптера Војске Србије у којем је седам особа изгубило живот, јуче је завршила извјештај и данас ће га предати Вишем јавном тужилаштву у Београду.
Срушио се војни хеликоптер - Фото: REUTERS
Срушио се војни хеликоптерФото: REUTERS

Надлежном тужилаштву је већ предат извештај комисије коју је формирао начелник Генералштаба Војске Србија Љубиша Диковић. Обје комисије које испитују пад хеликоптера завршиле су извјештаје, али јавност ни три недјеље касније не зна шта је изазвало удес и да ли је било пропуста у ланцу командовања, пише Блиц.

Детаље из извјештаја до сада је износио само премијер Србије Александар Вучић, а министар одбране Братислав Гашић јуче је на питање може ли, због породица погинулих, да каже тачан дан када ће подаци из извјештаја бити јавни одговорио да то није у његовој надлежности, и да ће јавност бити упозната са извјештајем чим комисија заврши рад.

Техничка комисија РВ и ПВО, како је саопштено, дошла је до свих података на основу којих је извршила анализу и извела закључке, а све то наведено је у извештају "са комплетном пратећом документацијом од око 500 страница". У комисији су били припадници више институција Војске и Министарства одбране.

Премијер Србије изјавио је јуче да је прочитао и други извјештај о паду хеликоптера и да постоје двије важне ствари које ће јавност сазнати. Навео је да је "сигурно да је било техничких пропуста, али да они нису одлучујуће допринијели несрећи". Вучић је рекао да се нада да ће детаље о несрећи саопштити надлежни из Тужилаштва.

- Што се мене тиче, Тужилаштво може да објави извјештај било кад. Ви их позовите. Питајте тужиоце, могли су да их објаве кад год. Ја не смијем да их позовем, јер је то независно тијело - рекао је Вучић.

Комисија за основно испитивање удеса војног хеликоптера 13. марта, коју је формирао командант РВ и ПВО, данас ће предати извјештај Вишем јавном тужилаштву у Београду, најавило је Министарство одбране.

- Комисија је дошла до свих података на основу којих је извршила анализу и извела закључке, а извјештај са комплетном пратећом документацијом има око 500 страница - наведено је у саопштењу.

Комисију су чинили припадници Министарства одбране и Војске Србије из Војнотехничког института, Техничког опитног центра, Ваздухопловно-медицинског института, Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.