latinica  ћирилица
31/03/2015 |  09:12 | Аутор: РТРС

Китаровићева не одустаје од враћања обавезног војног рока

Колинда Грабар Китаровић још за вријеме своје предсједничке кампање објелоданила је намјеру да врати обавезни војни рок и у Хрватску.
Колинда Грабар-Китаровић - Фото: СРНА
Колинда Грабар-КитаровићФото: СРНА

У том потезу Колинди подршку даје и шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко, који сматра да су Хрватској потребни људи који су "спремни и обучени да у сваком тренутку бране домовину", независно од постојања професионалне војске.

У анкетама које су спровели медији у Хрватској, чак 67,63 одсто грађана изјаснило се  против враћања на обавезан војни рок, док је преосталих 32,37 одсто подржало   Грабар Китаровићеву.

Хрватски министар одбране Анте Котромановић каже да о повратку служења војног рока предсједница с њим још није разговарала и да то није предвиђено у дугорочном плану оружаних снага.

Генерал  Павао Миљавац сматра да би се о питању о обавезном војном року требало одлучивати на референдуму. Његово  мишљење је да би свака држава, ради изненадних ситуација, требало да има тромјесечни војни рок.

Обавезно служење војног рока у Хрватској  укинуто је прије седам година, јер није био исплативо, а уласком Хрватске у НАТО процјена власти је била да за то више није било потребе.