latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Саудијски шеф дипломатије: Операција док Јемен не буде стабилан

Коалиционе снаге предвођене Саудијском Арабијом наставиће офанзиву против шиитских бораца, Хута, који се противе власти јеменског предсједника Абд-Рабуа Мансура Хадија све док Јемен не буде стабилан, саопштио је саудијски шеф дипломатије Сауд ал-Фајсал.
Сана, Јемен - Фото: AP
Сана, ЈеменФото: AP

"Ми нисмо они који позивају на рат. Али, ако ударате у ратне бубњеве, ми смо спремни за њега", рекао је министар у обраћању Шура вијећу, које је то савјетодавно тијело саудијског краља објавило на Тивтеру, пренио је Ројтерс.

Операција "ће се наставити на одбрани легитимитета у Јемену док не оствари своје циљеве и Јемен се врати безбједности, стабилности и јединству", додао је ал-Фајсал.

У гранатирању једне стамбене зграде у Адену, на југу Јемена, погинуло је 10 бораца, лојалних предсједнику Хадију, рекли су очевици.

Хути и војне јединице окупљене око њих напредују ка том граду, потискујући Хадијеве снаге, упркос шест дана ваздушних удара коалиционих снага предвођених Саудијском Арабијом.

Најжешће бомбардовање, од почетка ваздушних удара, било је ноћас у Сани, рекли су очевици.

Снажне експлозије, одјекнуле су када су коалиционе снаге погодиле складиште ракета које припада одметнутој Републиканској гарди, лојалној бившем лидеру Алију Абдулаху Салеху.

Експлозије су освијетлиле небо у Сани, навели су очевици.

Ратни авиони коалиције такође су гађали два кампа Хута и војника Револуционарне гарде у граду Далу, на југу, и једну ваздухопловну базу која припада бригади Гарде у граду Таезу, на југозападу земље, пренио је АФП.

По први пут од почетка операције коалиционих снага, бомбардован је град Дамар, упориште Хута, јужно од Сане.