latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:14 | Аутор: Б92

Звездина борба за лиценцу

Посљедњи дан марта први је пролазни пресјек стања у Црвеној звезди за добијање лиценце УЕФА за такмичење у Европи, преноси Спорт.

Шампион Србије није, према плану са Скупштине, успио да плати 11,8 милиона евра спортског дуга, али то не значи да ће аутоматски остати без лиценце, јер сам поступак мора да се оконча до 31. маја.

Администрација клуба ће у уторак предати комплетну папирологију првостепеној Комисији за лиценцирање ФС Србије, која ће даље извршити поступак лиценцирања према УЕФА прописима. Уколико клуб испуни све стандарде (спорт, финансије, инфраструктура, администрација, право), што није случај са Звездом, одмах добија лиценцу, а ФСС о томе само информише УЕФА.

У супрутном, са Теразија 35 шаљу клубу сугестије о пропустима и дају тачна упутства шта је потребно да се уради да би другостепена Комисија ФСС, која засједа у мају, издала лиценцу. Послије тога, ФС Србије 31. маја обавјештава УЕФА о коначној одлуци ко је све од клубова добио европску лиценцу.

Поступак лиценцирања иде тим редом, што значи да управа црвено-белих има још времена да пронађе и плати око шест милиона евра колико се процјењује да је потребно да се затворе сви спортски дугови. У Љутице Богдана направили су значајан помак: плаћајући до сада 1,5 милиона дугова, склопљеним репрограмом са приличним бројем дужника, бившим и садашњим играчима.

Ипак, она главна сума не може се регулисати без новог спонзорског уговора са "Газпромом". А, на стадиону "Рајко Митић" очекују да ће можда и прије утакмице са Новим Пазаром добити позитиван одговор за петогодишњи уговор који је одавно дефинисан, а који чека на одобрење у Русији.