latinica  ћирилица
01/04/2015 |  11:14 | Аутор: Агенције

Турска: Наоружана лица у просторијама владајуће странке (ВИДЕО)

Двије наоружане особе ушле су данас у канцеларију владајуће турске странке АК у предграђу Истанбула, јавила је приватна агенција Доган.

Овај инцидент десио се дан након што су љевичарски милитанти узели за таоца једног тужиоца у овом граду.

У агенцијском извјештају наводи се да је полиција блокирала улицу испред зграде у округу Картал, на азијској страни града.

На снимцима је приказано неколико полицијских аутомобила испред зграде.

За сада нема више детаља о овом догађају.

Сукоби у Истанбулу после талачке кризе

У двије четврти Истанбула током ноћи дошло је до сукоба полиције и демонстраната, дан послије талачке кризе у судници у којој су један тужилац и његови отмичари, припадници забрањене марксистичке Револуционарне народноослободилачке партије-Фронта (ДХКП-Ц), убијени.

У Анталији, турске власти су ухапсиле 22 студената које се сумњиче за припадност радикалној љевици, пренио је АФП.

Полиција је употријебила сузавац да разбије протесте у Окмејданију, четврти у централном дијелу Истанбула, известио је лист "Радикал" на свом веб сајту.

У четврти Гази, попришту честих сукоба и гдје забрањена група има симпатизере, полиција је употријебила сузавац и водени топ како би спријечила демонстранте да марширају до полицијске станице, навео је лист, а пренио Ројтерс.

Студенти ухапшени у Анталији су сви повезани са групом која стоји иза јучерашње драме.

Два припадника ДХКП-Ц отели су уторак тужиоца Мехмета Селима Кираза у згради суда Чаглајан, као освету због смрти тинејџера повријеђеног током владиних протеста 2013. године.

Кираз, који је убијен током акције спасавања, налазио се на челу истраге смрти Беркина Евана (15) који је преминуо прошлог марта након девет мјесеци проведених у коми од ране на глави задобијене од полицијског канистера за гас.

Група је дала тужиоцу рок до 15 сати и 36 минута по локалном времену да саопшти идентитет полицајаца за које тврде да стоје иза убиства Елвана, или ће бити убијен, а међу захтјевима је било и "јавно признање" одговорних полицајаца.

Власти су покушале да преговарају за ослобађање Кириза, али је он задобио прострелне ране на глави и тијелу и од посљедица рањавања преминуо у болници.

Честитајући полицији на спроведеној операцији, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је Кираз задобио пет рана из ватреног оружја, од чега три у главу, а да су отмичари упали у тужиочев кабинет "носећи адвокатску одору".

Турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је да је убиство које је шокирало Турску било "и напад на турско правосуђе, турску демократију и све грађане Турске".